TEST: Brödrostar

Bara en av 14 är riktigt bra

Tillverkare av brödrostar lägger ner stor möda på att göra dem tilltalande att se på, skriver Råd & Rön i sitt marsnummer.
Men funktionen tycks inte intressera i lika hög grad. Det är bara en av 14 testade brödrostar som är riktigt bra.

En vanligt fel hos brödrostar är att de blir för heta utanpå. El-Gennel TOR-017 blir hela 133 grader på utsidan. Ett annat fel är att de färdigrostade bödskivorna inte lyfts upp ordentligt så att man får tag i dem. Man måste peta ut skivorna med ett redskap med risk att bränna sig. Det är fallet med Elram DT-1000,

Princess Classic och Salton Classic. De två senare modellerna tillhör de dyraste i testet, de kostar cirka 500 respektive 400 kronor. Allra dyrast är dock Guzzini Gildo TS 95, cirka 875 kronor. För denna summa får man en brödrost som rostar långsamt och ojämnt, som saknar brödhiss och som är svår att ställa in.

Den bästa modellen i testet är Krups Tostronic 115A för cirka 400 kronor. Den har värmeisolerande hölje och rymmer breda och tjocka skivor. Den har också flera finesser som uppfällbar småbrödshållare, inställning för brödtining, sladdupprullning med mera. Moulinex W94, cirka 150 kronor, rostar också mycket jämnt och bra, men den blir tyvärr för het utanpå.

Hur testet av brödrostar går till kommer att visas vecka 33 på utställningen Seklets Spegel i samband med Kulturhuvudstadsåret.

--------------------------------------------------------------------------------


Copyright © 1999 Råd & Rön