Test: digitalkameror

Kul sätt att fota
- men dyrt
Digitalkamerorna har blivit både bättre och billigare och nu hoppas branschen även på privatmarknaden.
Råd & Rön har testat sex modeller i prisklassen 3 700-7 000 kronor.

Kvaliteteten på bilderna blir hyfsad i vanligt albumformat med alla testade kamerorna. Den räcker också för att titta på bilderna i dator. Bästa bildkvaliteten blir det med de dyraste kamerorna - Kodak och Agfa - som också har förhållandevis hög upplösning. Men Agfa får sämre betyg för hanterbarheten.

Drar man upp bilderna märker man att de blir långt ifrån så skarpa som med en konventionell kamera som man har film i.

Att fota digitalt är kul och öppnar många nya möjligheter för den som redan har en datorutrustning. Man kan till exempel bearbeta bilderna i datorn, göra vykort, e-posta bilder till vänner och bekanta och skriva ut bilderna på den egna skrivaren utan att behöva gå till ett fotolabb först.

Det finns också många miljöpoänger med en digital kamera. Till exempel att man slipper framkallningsvätskor, misslyckade papperskopior och filmköp. När kortet eller disketten, där bilderna lagras, är tömda kan man använda de om igen till nya bilder.

Digitala kameror är egentligen inte något alternativ till en "vanlig" kamera. Det är ett helt annat sätt att fota. Och digitalkamerorna är betydligt dyrare. Fortsätter priserna att sjunka i samma takt som hittills kan det vara värt att vänta ett tag med att köpa.

De testade modellerna är: Epson Photo PC 600 (nu PC 700), Kodak DC 210 Zoom (nu DC Plus), Agfa E Photo 1280, Canon Powershot 350, Fuji DX-7 och Sony MVC-FD5 (nu MVC-FD51).

--------------------------------------------------------------------------------


Copyright © 1999 Råd & Rön