Test: elradiatorer

Två av fem slösar med elen

Vi närmar oss den kalla årstiden och då är det många som funderar på att köpa elradiatorer. Råd & Rön har låtit testat fem olika modeller. Två av dem hade termostater som inte riktigt hängde med i svängarna och därmed slösade med el.

Av de fem radiatorerna är två öppna, två slutna oljefyllda samt ett fläktelement. De kostar från cirka 700 till 1 800 kronor.

Testet har utförts av Vattenfall Utveckling. Av de fem klarade det öppna Adax VP910E och det oljefyllda LVI MEB-510 testet bäst.

Sämst klarade sig Termo 520030 och Svenska Element VLE-10E. De fick betyget "dåligt" på det som kallas drivning. Då mäter man hur många graders övertemperatur det blir i rummet när exempelvis solen lyser in och värmer rummet. En bra radiator ska ha en termostat som ska se till att temperaturen hålls jämn i rummet, men de två dåliga modellerna gav fem graders övertemperatur eller mer. Detta är något som klart märks på elräkningen.

Den bästa, Adax, hade bara en grads övertemperatur och slösar därmed mindre med energi.

I testet har också den så kallade pendlingen mätts – hur mycket rumstemperaturen varierar i genomsnitt om termostatinställningen får vara orörd och ingen extravärme tillförs rummet.

--------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 1999 Råd & Rön