TEST: fönsterputsredskap


Renast ruta med trasa och raka

Förr användes trasor och tidningspapper för att göra fönsterrutorna vårrena. Numera finns det redskap som gör putsningen betydligt mindre jobbig. Men alla är inte bra visar Råd & Röns test av 12 olika redskap i majnumret.

Det finns många typer av redskap att tvätta fönster med. Råd & Rön har testat några av de mer vanliga: fönsterrakor, både med och utan svamp, och rakor med en så kallad microfibertvättare. Dessutom har vi testat trasor i olika material och en fönstervante. Redskapen har betygsatts efter hur rena rutorna blir, men också efter hur arbetskrävande det är att få fönstren rena med just det redskapet.

Det minst jobbiga sättet som ger bra resultat är att använda en trasa och sedan ta en raka till hjälp och skrapa bort vattnet. Alla rakor vi testat har fått betyget bra när det gäller förmågan att ta bort vattnet, medan den arbetsinsats som krävs har bedömts som normal.

Men rakorna skiljer sig ändå åt. En bra raka har en skena och gummilist som sitter ordentligt fast. Det gör de inte på rakorna från Fobo och Maria.

Resultat med rakorna Squeegee/Combi Kron och Window cleaner från Stiwex AB som är försedda med en svamp blir dåligt. Förutom att svampen rengör rutan dåligt är den i vägen när man skrapar bort vattnet. Det är dessutom dålig kvalitet på gummilisterna och resultatet blir därefter. Då är en separat raka och en så kallad microfibertvättare en bättre kombination.

Av de fyra trasorna är det endast Maria Micro Fiber Duk som fått betyget bra när det gäller rengöringsförmåga, medan arbetsinsatsen be-dömts som hög. Maria torkskinn, trasan Micro Light Kron och fönsterhandsken från Quattro Vidcom gör inte rutan klar. Den som putsar med fönsterhandsken måste dessutom spreta med fingrarna för att den ska sitta kvar medan man putsar och det gör putsningen ännu jobbigare.


--------------------------------------------------------------------------------


Copyright © 1999 Råd & Rön