TEST: grillkorv

Tro inte på bäst före-datum

Inte ens en rejäl klick ketchup kan dölja den syrliga smak som många korvar har efter tre veckor i vakuumförpackning. Råd & Röns test av grillkorv visar att fyra av tio korvar inte klarar dagens långa hållbarhetstider utan är ofräscha på bäst före-dagen.

Köp grillkorv som har lång tid kvar till bäst före-dagen. Vakuumförpackad grillkorv håller inte den utlovade tiden. Det visar Råd & Röns analys av 30 förpackningar med grillkorv. Tolv av korvförpackningarna fick anmärkningar på bäst före-dagen. Sämst resultat fick Hildebrands och Lars Jönsson vars samtliga tre korvpaket fick anmärkning på bäst före-dagen. Alla korvar som fått anmärkning bedömdes dock som ätbara. De flesta av dem hade fått en syrlig smak av mjölksyrebakterier och andra mikroorganismer.

­Det är närmast en skandal att 40 procent av korvarna fått anmärkning på bäst före-dagen. Korv är en produkt som är lätt att tillverka och hantera på rätt sätt, säger Per Kvarnfors vid AnalyCen Liva som analyserat korvarna.
Vi hittade även "snuskbakterier" i korvarna. I Hot-Dogs från Hildebrands fann vi stora mängder av enterobacteriaceae, en bakterie som visar att tillverkaren antingen använt dåliga råvaror eller så var hygienen bristfällig vid tillverkningen.

Grillkorvarna har en hållbarhetstid på mellan 16 och 24 dagar. Det är tillverkarna själva som bestämmer antalet dagar och som ansvarar för att korven håller den utlovade tiden. Att hållbarhetstiderna är för långa visar testresultatet tydligt. De tre korvar som klarade sig helt utan anmärkning: Gomans, Knallens och Ica Färsks har en stämplad hållbarhetstid på 17 dagar, vilket tillhör de kortare tiderna.

De testade grillkorvarna är: Grillkorv från Goman, Hot Dogs från Gudrun, Hot-Dogs från Hildebrands, Grillkorv från Ica Färsk, Knallens grillkorv från AB Goman Produkter, Kycklingkorv från Lars Jönsson, Kumlakorv från Lithells, Chorizo från Scan, Hotdogs från Scan och Grillkorv från Tullex Chark.


--------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 1999 Råd &Rön