PERSONVÅGAR


--------------------------------------------------------------------------------

Köpa våg - ett vågspel
Både mekaniska och elektroniska personvågar visar fel vikt. Mer eller mindre. Men alltid för lite, gudskelov. De elektroniska kommer dock sanningen närmast. Men så är de också flera hundra kronor dyrare än de mekaniska. Dessutom kräver de batteri.

En av de mekaniska vågarna i Råd & Röns test, Tidan från Ikea, visar hela 3,5 kilo för lite. Den är också för liten för den storfotade. Den är billigast av de testade modellerna, 70 kronor. Två andra mekaniska vågar, Eks Doktor och Soehnle, visar "bara" 2 kilo för lite, men är nästan tre gånger så dyra.

Även de betydligt dyrare elektroniska vågarna visar fel vikt; Eks de Luxe 2 kilo för lite och Melissa 1 kilo för lite. Minst felvisning har Philips och Rowenta, 4 hekto.

De elektroniska vågarna kostar 300­600 kronor, men är ändå inte de dyraste på marknaden. För alkaliska 9 voltsbatteriet tillkommer dessutom 30-40 kronor.

En svaghet hos flera av vågarna är att de digitala siffrorna är svåra att urskilja. Några lyser inte heller tillräckligt länge för att man ska hinna böja sig ner och läsa av dem, när man stigit av vågen.

- En elektronisk våg är dyr och miljöbelastande med sin batteridrift, anser Frida Jaremark, som testat vågarna på Konsumentverkets Testlab.


--------------------------------------------------------------------------------


Copyright © 1999 Råd & Rön