Snabbmat
Härsken olja på pommes frites
Du kan råka ut för härsken olja på dina pommes frites om du handlar på McDonald´s eller i gatukök. Det visar ett test i senaste numret av Råd & Rön.

Ett hundratal pommes frites-paket köptes in på McDonald´s-, Burger King-, Clockrestauranger och gatukök i Stockholmsområdet. Resultaten för McDonald´s och gatuköken var nedslående. I hälften av deras pommes frites-prover var oljan av dålig kvalitet.

För att friteringsolja inte ska härskna är det viktigt att den hålls ren och filtreras och byts när den blivit dålig. Det är också viktigt att man håller rätt temperatur på oljan, annars bryts den ner snabbare.

­ Det tråkiga är att du som konsument inte kan upptäcka det här själv, säger Maria Jansson, Konsumentverket. Pommes-frites-portionen ser ändå fräsch ut och luktar inte illa.

Det är Konsumentverket som låtit göra testet i samarbete med International Testing. Man har analyserat olika typer av snabbmat i flera europeiska länder.

Den svenska varm korven fick inte gott betyg. Var försiktig med att handla varm korv från enkla varm korv-stånd, är slutsatsen man kan dra. Flera varm korvar i testet var tjänliga med anmärkning, det vill säga de var fulla med bakterier. Inte så att man blev magsjuk av att äta dem, men korven var ofräsch och kunde lukta och smaka illa. De var också genomgående mycket feta.

Hamburgarna i gatuköken var också ofta alldeles för feta och innehöll ibland odeklarerad soja och stärkelse.

Pizzabitar från 7-Eleven och många enskilda butiker var anmärkningsvärt salta.


--------------------------------------------------------------------------------


Copyright © 1999 Råd & Rön