Bindor och tamponger

Always Normal och o.b. fleur bäst i test

Always Normal är bästa bindan och o.b.fleur bästa tampongen i ett test av mensskydd i senast numret av Råd & Rön.

Always Normal suger upp mensvätskan mycket effektivt och lämnar ytan torr. I en läsarenkät, säger dock många läsarinnor att de upplever bindan som alltför tät och plastig.

Blåvitt Dambindor har allra bäst uppsugningsförmåga i testet, även om ytan inte är lika torr som Always binda. Den är också betydligt billigare än Always binda. Ett par av de supertunna bindorna kring 2 millimeter stoppar inte llika bra som de på 6 millimeter. Dyraste bindan Always Ultra Super och Apotekets Ultra Super fick sämst resultat. De är inget att ha i början av mensperioden eller för den som har riklig mens. Bästa supertunna bindan är Libresse invisible.

Prisskillnaderna är mycket stora mellan bindorna. Always Ultra Super, styckevis förpackad i plast, är fyra gånger så dyr som Blåvitt i storpack.

Av tampongerna fick o.b. fleur bästa resultat. Den har mycket bra uppsugningsförmånga och luddar inte alls. Apotekets och Blåvitts tamponger är båda bra tamponger till lågpris. De har bra uppsugningsförmånga, men luddar en aning. Sämst i testet är Tampax tamponger.

Bekvämligheten är det viktigaste, när det gäller mensskydd, säger Råd & Röns läsarinnor i en enkät. De som använder tamponger är mer nöjda med sitt val än de som använder bindor.

- Rädslan för infektioner av tamponger är betydligt överdriven, säger Eva Rylander, docent och överläkare vid Danderyds kvinnoklinik, till Råd & Rön. Då är bindorna en större risk. Svampkatarrer i underlivet är ett växande problem och en av de många orsaker kan vara de täta bindorna.


--------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 1999 Råd &Rön