Kungarna tog över festen Rena hip hop-partyt när
Meny firade hundra nummer

I fredags fyllde NA:s nöjestidning Meny hundra nummer, och detta firades med dunder och brak på Contan. Det blev en lyckad kväll med mycket festande, chipsätning och livemusik av Skuggan av Svampen, Doktor Kosmos och Latin Kings.

Det var många örebroare, över 300 personer, som vågade sig ut i kylan för att ta sig in till hettan på Menyfesten för att ha roligt, lyssna på hip hop och Doktor Kosmos.När killarna i Skuggan av Svampen äntrade scenen hade dansgolvet proppats
fullt av gäster. Gänget gjorde sitt framträdande på ett avslappnat, coolt sätt och
imponerade på en
mycket entusiastisk publik - och även på självaste Latin Kings; DJ Salla tyckte till och med att
det var så bra att han genast började smida planer på att ta med Skuggan av Svampen i Latin Kings nästa skivprojekt! Det ni - ännu några Örebroare på väg uppåt!
Mellan uppträdandena bjöd Meny på chips och musik från sina egna DJ:s. Folket var på
festhumör och barerna välbesökta.
När Doktor Kosmos flög upp på scenen hade hip hop kidsen lämnat plats för Kosmos fans, och stilen på musiken ändrades drastiskt, från Svampen-rap till ... ja, till något helt annat.
Doktor Kosmos musik är väldigt svårplacerad, och behöver höras för att kunna värderas, men är i alla fall rolig och väldigt annorlunda. Det blev mycket flum, både på och nedanför scenen.
Trängst blev det när det var dags för killarna från Botkyrka att ta över scenen. Latin Kings var höjdpunkten för många av gästerna, och det bjöds på svensk hip hop av bästa klass. De gav järnet i både nya och gamla låtar, och publik och artister var helnöjda med spelningen. Dogge, Chepe, Salla och Daddy Boastin tyckte att det var roligt att uppträda i Örebro, och att publiken var härlig. Enligt Dogge var det något helt annat än att spela i till exempel Stockholm, då stämningen här verkar vara mer gemytlig och avslappnad.

Krafter kvar

Först några minuter över halv två på lördagsmorgonen lämnade Latin Kings scenen, men då var det många av fansen som hade krafter kvar - och ställde till med en spontan breakdance-tävling på dansgolvet.
Menyfesten var helt klart lyckad, och vid stängningsdags hämtade gästerna nöjda ut sina jackor och mössor i garderoben för att ge sig ut i nattens vita storm.

TEXT: SARA CARLSSON
BILD: PETTER KOUBEK


Petter erövrade Örebro


Redan när Petter och hans grabbar klev in på scenen på Nöjesdepartementet vid midnatt var publiken med på noterna. Det skreks med i texterna och slängdes med händer i luften oavbrutet till dess att strålkastarna släcktes och vinylspelaren slutade snurra.

Svensk hiphops störste hade med sig de flesta kompisar som gästar hans senaste skiva "Bananrepubliken" när han kom till Örebro på lördagskvällen. Förutom DJ Sleepy var det sprakande tomteblosset Eye-N-I med under hela konsterten och de två rapparna var inte snåla när det kom till att ösa beröm över varandra mellan låtarna.
Petter: Du är kungen, du vet det va?
Eye-N-I: Nej, du är kungen.
Petter: Nej, du!

Det var faktiskt lite svårt att avgöra vem som var huvudpersonen på scenen ibland. Eye-N-I var stundtals nära att ta över showen och det är bäst att han får göra en egen turné snart, för han verkade vara snubblande nära att spricka eller flyga i luften av all uppdämd energi där han gick och väntade på att få göra sina inlägg i verserna. Han fick två gånger chansen att framföra eget material, som var på engelska. Inte alls lika imponerande som den våldsamma ordorkanen han åstadkommer som gäst i Petters senaste och bästa hit "Så Klart!". Eye-N-I borde dra nytta av att det finns en ordentlig marknad för rap på svenska och ge ut en soloskiva på sitt modersmål. Fler vänner på scenen: Pee-Wee dök upp några gånger, liksom danske kollegan Clemens, mest känd bland svenska hiphop-fans för duetten "Bygger broer" med Petter.

Nöjesdepartementet var fullsmockat och några stod på bord för att se ordentligt. Publikkontakten är inget Petter och hans kumpaner behöver öva så mycket mer på. De flesta åskådarna var inte nödbedda när rapparna körde sina call-and-response-fraser som "när jag säger Öre säger ni bro!" och vevade mer än gärna med alla armar och ben i luften när de blev tillsagda. De flesta hängde med i refrängerna till "Mikrofonkåt", "Vinden har vänt", "Saker och ting" och så "Så Klart!", såklart. Det blev en riktig hiphop-fest ledd av Petter som har vuxit i sin roll som svensk rap-amiral riktigt bra vid det här laget. Örebro erövrade han utan problem.